e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Maig del 2013

Prostituir la llengua

Com s'està comprovant un cop sí i un altre també els catalans som molt sensibles amb el tema de la llengua. Cada cop que Madrid pretén posar-hi cullerada, saltem. I fem ben fet.
Però no tot es culpa del centralisme madrileny. A mi se'm revolten les tripes cada cop que anem acceptant en el nostra llenguatge habitual paraules angleses. Sobretot en alguns sectors sembla que parlem el catalanenglis incorporant paraulotes amb total impunitat. Aquesta nova manera de colonitzar i destruir un idioma va penetrant cada cop amb més força i no sols amb tota la impunitat sinó que tinc la impressió que tothom l'accepta amb tota naturalitat.
La culpa la tenim tots, des de l'Institut d'Estudis Catalans que és molt poc àgil en buscar paraules autòctones que puguin substituir els conceptes que adoptem de l'anglès fins tots nosaltres que ens costa mol poc incorporar aquests mots estranys en el nostre...

Continuar llegint...

22 de Maig del 2013

Acusacions de feixisme

Alguns dirigents del PP ens han sorprès aquests dies utilitzant la paraula "feixista" per atacar les reivindicacions d`una part significativa dels catalans  Com era previsible, determinats mitjans de comunicació els ha faltat temps per fer d’altaveu a aquestes desqualificacions.
No deixa de ser curiós que uns polítics professionals no sàpiguen –o no vulguin saber- la terminologia política i el significat de les paraules. Ara que tant es parla de fracàs escolar podrien mirar el diccionari l’entrada “feixisme” i potser suspendrien.
Dic això per què no deixa de sorprendre que els mateixos que fan aquestes acusacions són els que avalen que María de los Llanos de Luna condecori a membres de la División Azul. O que el PP mai hagi condemnat el règim de Franco com ha demostrat les mil i una vegades que se l’ha convidat a fer-ho. La darrera el...

Continuar llegint...

14 de Maig del 2013

S.O.S. per l'ACN

El país està vivint moments molt perillosos. Mentre és parla d'independència s'està escanyant els mitjans de comunicació públics. Els últims que han patit les retallades -de moment- ara han arribat a l'Agència Catalana de Notícies, un fet especialment preocupant quan des de fora -i també des de dins- hi ha gent que fa una interpretació més que esbiaixada de la situació (allò de que els fets són sagrats i les opinions lliures fa temps que ha passat a la història).
Els periodistes que treballen a una agència de notícies no tenen la notorietat que poden tenir els seus companys d'altres mitjans. És més, la seva honradesa a l'hora d'explicar qualsevol tipus de fets els es obligada, al cap i a la fi la seva feina la rebran els abonats que seran els qui decidiran si aquella informació els interessa publicar-la o va directament a la...

Continuar llegint...

07 de Maig del 2013

I si la infanta fos innocent?

Els jutges han des imputat a la infanta Cristina. Cal suposar que han tingut poderoses raons per fer-ho. Molta gent no ha pogut menys que esbossar un irònic somrís al conèixer la notícia, al cap i a la fi molts donen per fet que la filla del rei alguna cosa tenia que veure amb les activitats dels seu marit. Ha sofert el que ara s'anomena la "pena del telediari".
Sense pressuposar res, un no deixa de sorprendre la rapidesa amb que la justícia ha resolt aquest cas quan és públic i notori que altres persones han viscut un llarg calvari amb la creu de la imputació a sobre. L'espera se'ls ha convertit en angoixant, de tant en tant els seus noms tornaven a sortir als diaris, es gastaven una fortuna amb advocats, els canviava el caràcter i aquest fet repercutia a tota la família. Socialment ja els havien condemnat sense judici.
Desprès de llargues esperes de vegades passava que els jutge els...

Continuar llegint...

01 de Maig del 2013

Revolta social

 

El Gobierno ha de mil·limetrar molt els nous passos que ha de donar per continuar escanyant a la gran majoria en benefici d'una élite molt concreta. Compte amb la seva actuació amb l'inestimable ajut de sindicats i la majoria de partits de l'oposició. A mesura que va facilitant els acomiadaments i enviant  la misèria a una gran part de la població segueixen parlant  de noves retallades mentre els privilegiats continuen fent els seus negocis i les seves escandaloses irregularitats.

Els grans perjudicats per aquestes polítiques de moment les aguanten estoicament i les protestes radicals que fan acostumen a ser individuals. Uns se'n van del país i d'altres se suïciden sols o acompanyats dels seus familiars. Les manifestacions sols són una vàlvula per disminuir la pressió dels desesperats: surten al carrer, criden i se'n tornen a casa. Els poderosos reaccionen amb la por, amb forts...

Continuar llegint...