e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Maig del 2011

Indignació

 

Els acampats continuen a la Plaça Catalunya (i a moltes altres places) malgrat els intents de l´autoritat competent per dissoldre'ls com fos (deixem-nos d´eufemismes d´operacions neteja). L´actuació policial del divendres ha indignat a molta gent. Va ser un despropòsit, la seva  justificació un altre i tècnicament la seva execució una pífia. Recordava els temps del franquisme quan escrivíem que les manifestacions pacífiques acabaven en ball de bastons quan apareixien els grisos. Aleshores també esbatussaven sense contemplacions uns personatges anònims que semblaven gaudir de la seva feina. Al menys en aquells temps els encarregats de mantenir l´ordre se´ls veia un tros de  cara Ara, en canvi, qui pega em impunitat es refugia amb l´anonimat d´un uniforme i un casc.

A la plaça Catalunya hi ha una concentració...

Continuar llegint...

25 de Maig del 2011

El nom d´Elna

 

Si us trobeu a una noia, senyora o iaia que es diu Elna, mostreu-li tot l´afecte. Es filla d´un miracle que va fer l´infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz, que ara acaba de morir als 97 anys. La seva història es la d´una jove que va arribar a Madrid l´any 1937 com infermera voluntària de l'associació d´Ajut dels nens de la guerra. Amb la desfeta va anar a parar a Argeles-sur-Mer on malvivien en camps de concentració els derrotats de l´invicil guerra.  Ves a saber com -amb el paraigües de la Creu Roja Suïssa- es va fer amb un palauet abandonat en el poblet d´Elna, va espabilar-se per convertir-a amb una maternitat i va dedicar-se a buscar embarassades entre els refugiats i portar-les a seva improvisada clínica. Cal tenir en compte que la mortalitat  infantil  en el camp de concentració arribava al 98%.  Amb...

Continuar llegint...

23 de Maig del 2011

Reflexions després de les municipals

 

Catalunya no sols s´ha despertat convergent (de CiU, concretament) si no que a més ha guanyat més de cinquanta mil vots. Pràcticament manarà arreu, en les capitals i en les quatre diputacions amb l´excepció de la ciutat de Lleida. Es el premi a un discurs clar i a un projecte polític definit, encara que les circumstàncies l´obliguin a fer retallades.

 Els altres que també han tingut un discurs alarmantment clar han estat tant el PP com PxC i ambdós han pujat força. L´eix d´ambdós programes han estat els immigrants amb clares connotacions xenòfobes. Tant el discurs de García Albiol com el de Josep Anglada ens espanten a molts, però en canvi han extés la seva influència per tot Catalunya. Si fins ara el PP era un partit que tenia vots però no pes en la vida municipal, a partir d´ara  no es podrà dir el...

Continuar llegint...

18 de Maig del 2011

Al.leluia, ¡democràcia, ja!

 

La societat civil es desperta. Ara resulta que els joves -tant criticats- pel seu passotisme es rebel.len d´una  manera pacífica reclamant acabar amb aquest paripé que es una seudo-democràcia que es limita a deixar-nos triar entre unes propostes que ens fan quatre partits amb llistes tancades que les acceptes o no. Després se n´obliden de la gent.

Ara la classe política està descol.locada i ja han demanat l´auxili de les Juntes Electorals per què els hi treguin les castanyes del foc, no vagi a ser que se´ls acabi les seves prebendes. Que el poble tingui vot es una cosa, però per  a més tingui veu ja es fer-ne un gra massa. Reclamar "democràcia real, ja" s´ha convertit en un gran problema pel sistema.

 Els quatre gats que es van quedar a dormir a la plaça de Catalunya (o els que van ser...

Continuar llegint...

16 de Maig del 2011

La Barcelona que a mi m´agradava

 

La Barcelona que a mi m´agradava me l´han destrossat. Aquella Barcelona que era una ciutat oberta, acollidora, on es respirava llibertat amb l´únic límit de no molestar al veí, on les idees innovadores -i moderadament esquerranoses- sorgien arreu i les inquietuds dels seus ciutadans tenien un marc per desenvolupar-se han quedat endarrere. Ha guanyat la Barcelona del disseny, del "mira´m i no em toquis", de les prohibicions i restriccions, d´un cert turisme, mentre s´amaguen els ghettos existents..

 Els dos darrers alcaldes de la ciutat han fet tot el que han pogut per destruir aquella ciutat que a mi m´ il.lusionava i de la que molts ens en sentíem orgullosos. Recorden quan anàvem a veure les obres que es feien pels Jocs Olímpics i les discussions sobre el què ens agradava i el què no? o la gran festa que va ser aquella celebració? O l´esperit...

Continuar llegint...

11 de Maig del 2011

Cada poble és un món

 

Un té la impressió que en aquestes eleccions municipals els partits fan una campanya virtual. Reprodueixen els plantejaments que van fer fa uns mesos en les eleccions al Parlament i que faran servir, possiblement en les properes legislatives.

Les cúpules dels partits potser no poden fer altre cosa que dissenyar una campanya marc pels més de nou cents pobles de Catalunya. I aquest quasi miler de pobles tenen uns problemes concrets que van més enllà dels genèrics dels quals pretenen que es parlin els dirigents (i que tenen molt poc a veure amb els seus problemes reals). A més, els mitjans de comunicació -sempre centralistes- informen de les grans ciutats i ignoren a la resta de la població. Sols les publicacions locals parlen dels problemes del seu veïnat.

Aquestes eleccions són per escollir els representants més propers als ciutadans i, mig amagada, la campanya és molt...

Continuar llegint...

06 de Maig del 2011

Els vuit Madrid-Barça

 

"En este mundo traïdor nada es verdad ni es mentira, todo depende del color del cristal con que se mira" va escriure Ramón de Campoamor i em sembla que la cita es perfecte per comentar els quatre partits que el Barça ha jugat amb el Madrid. Veient les reaccions d´aquest esdeveniment un no sols pensa que va veure un altre partit, si no fins i tot que se n´han jugat vuit, quatre pels seguidors del Barça i uns altres quatre per el madrilenys i tant el joc com els resultats varen ser absolutament diferents, per uns va ser un robatori i un atracament a ma armada del Barça amb la complicitat de l´àrbitre, mentre d´altres interpreten que el bon joc va guanyar a les magarrufes. .

Es evident que segons els sentiments de cada u les coses es veuen diferents. Tant en el Camp Nou com al Bernabeu hi caben quasi cent mil espectadors (a Mestalla bastants menys) i cada un d´ells veu una cosa diferent, per...

Continuar llegint...

02 de Maig del 2011

Blocs electorals tot l´any

 

Està a punt de començar una altra campanya i els professionals dels mitjans públics segurament tornaran a fer vaga de signatures. Protesten -un cop més i inútilment- per que estan acostumats a fer informació i no matemàtiques i mil·limetrar els segons d´informació que corresponen a cada formació. Ara aquesta pràctica de cronometrar les informacions que es donen de cada partit s´està extenent tot l´any, segons va explicar Ramon Mateu, director de Catalunya Ràdio. Així es va evidenciar en la darrera comissió de control del mitjans de la Corporació de Mitjans Audiovisuals en el Parlament. Com cada sessió els partits es queixen de que surten menys temps del que consideren que els correspondria i tant la directora de TV3 com el de Catalunya Ràdio demostren, informes del CAC a la mà, que la gran majoria d´aquestes queixes son...

Continuar llegint...