e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 d'Abril del 2011

Estrenar-se amb l´atur

 

Dins de poques setmanes milers de joves deixaran de ser estudiants per estrenar-se en la vida laboral  i molts d´ells ho faran desplaçant-se fins del servei d´ocupació per apuntar-se directament a les llistes de l´atur.

D´altres, un cop llicenciats en medecina i fet el mir, buscaran feina a l'estranger on si que ofereixen als metges espanyols no sols feina, si no unes condicions econòmiques sucoses. El cost de formar un facultatiu en una universitat pública representa a l´administració una inversió d´uns 300.000 euros, d´altres carreres també representen un bon grapat de diners a l´hisenda pública. En èpoques normals aquesta despesa seria molt fructífera, ara en canvi, resulta ruïnosa. Per què volem quasi una desena de facultats de comunicació quan la societat sols assumeix una mínima part dels llicenciats i quan ho fa...

Continuar llegint...

20 d'Abril del 2011

Moment d´or de la literatura catalana

 

La literatura catalana està vivint un gran moment. Cada cop hi ha més autors amb ofici que fan productes d´una qualitat més que notable. El fet que des de fa anys s´hagi endegat un procés de normalització lingüística fa temps que dona fruits.

En canvi els lectors en general i més concretament els que ho fem en català son els que son i els esforços que tant escriptors com editorials fan per treure nous productes no sempre es veuen recompensats. Més aviat l'industria editorial en llengua catalana les està passant molt magres i normalment els números els costa molt de quadrar. I aquí també cal honorar totes aquelles grans llibreries que mantenen les portes obertes... n´han tancat tantes de les de "tota la vida".

Cal que es valori la seva feina i els seus esforços, però també que se´ls ajudi. I no sols les...

Continuar llegint...

15 d'Abril del 2011

Si Montilla fos president...

 

El Govern que presideix Artur Mas està perdent credibilitat per moments. Les retallades que afecten a Sanitat i Educació han indignat a la població i han creat alarma. Les contradiccions entre les declaracions del conseller i les del president no contribueixen a calmar els ànims i fan créixer la desconfiança. Les promeses de Boi Ruiz garantint que s´atendran els casos greus i l´atenció urgent sols té la resposta de "només faltaria". Totes aquestes mesures i les que vindran les fan per què els números no quadren i s´ha de redreçar l´economia como sigui, d´una manera urgent, costi el que costi, i passant-se totes les línees vermelles que calgui, com deia aquell "la fi justifica els mitjans".

Però un de vegades li agrada fer política-ficció. En aquest cas es planteja quina seria la situació si en les...

Continuar llegint...

11 d'Abril del 2011

Oposició provisional

 

Artur Mas té un greu problema amb l´oposició, tant en el Parlament com en el carrer. Els actuals dirigents del PSC i d´ERC han esgotat el seu temps i estan esperant beure el calze de les municipals per fer els seus congressos i escollir els nous dirigents. En tots dos casos el nou equip d´aquests partits s´hauran de replantejar moltes coses, començant per una profunda revisió dels seus plantejaments, els seus objectius i les seves polítiques . El seu ideari i la seva forma d´actuar necessiten urgentment un agiornamiento que  els permeti recuperar el favor que un dia els hi van donar els ciutadans.

A més l´agonia dels actuals equips directius s´agreuja en el cas del PSC, donat que el seu soci de Madrid viu en la mateixa situació: Rodríguez Zapatero diu que no es presenta (el seu lideratge fa temps que està esgotat) i obre el meló successori, amb...

Continuar llegint...

04 d'Abril del 2011

No fa tant de temps... (Barcelona Decideix)

El dia 10, quan els barcelonins votem en el referèndum sobre la independència catalana, farà 108.263 dies, és a dir 295 anys, que Catalunya va perdre la seva independència. Aquell dia va entrar en vigor el Decret de la Nova Planta al Principat. Les Balears, el País Valencià i l'Aragó feia temps que havien estrenat la submissió a Madrid i la desaparició de la seva independència. Son un grapat de dies, però si tenim en compte que Catalunya té més de mil anys d'història, tampoc és tant de temps. Al cap i a la fi, els sarraïns van estar set-cents anys a la península.

O sigui que Catalunya formi part plenament d'Espanya (per dret de conquesta) i hagi deixat de ser un Estat, amb les seves lleis, les seves institucions, els seus òrgans de govern tampoc fa tant de temps (encara que compartíssim reis amb els nostres veïns peninsulars des de temps de...

Continuar llegint...