e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Gener del 2011

Tunísia, Egipte i el cinisme occidental

 

Va ser l´acte de prepotència d´un senyor amb gorra qui va encendre la metxa. Ell sols pretenia arrodonir el seu míser sou amb una extorsió, com havia fet tantes vegades, com feien els seus companys, imitant a petita escala la gran corrupció en la que vivien els seus governants . La víctima de la cacicada es va immolar d´impotència. Aquest acte quasi rutinari  per part d´un funcionari va ser la gota que va fer vessar el vas i no sols va acabar amb els disset anys de la dictadura de Zine El Abidine Ben Ali, si no que va despertar les ànsies de llibertat de molts pobles veïns.

Malgrat les crides a la calma dels benpensants governs occidentals, començant per Estats Units, la situació es va descontrolar per què molts tunisians no tenien gaire més que perdre que la vida i la que els hi esperava valia molt poc. Com el món és global les dictadures...

Continuar llegint...

25 de Gener del 2011

Artur Mas compleix

 

És estrany que els polítics compleixin el que prometen. Ja se sap, sovint per la boca mort el peix. Per això no deixa de ser notícia que un polític faci allò que s´havia compromès.  Artur Mas, en les seves primeres setmanes de govern, ho està fent.

El president va prometre austeritat donada la situació de crisi i la manca de fons de la Generalitat. Ha tingut el bon gust -això sí- de començar la retallada a casa seva. Primer en els càrrecs del seu Govern, després el va seguir el Parlament i amb aquest exemple pel davant, es proposa a complir el seu anunci que haurà de prendre mesures doloroses. Per si no ho havíem entès ho ha repetit més d´una vegada i els seus consellers ja s´han començat a posar-se les piles.

Com les partides del pressupost que més despeses ocasionen son les de sanitat i les...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2011

Ai, ai, ai!

 

Bufen vents de Loapa i mentre molts a Catalunya considerem insuficient la nostra autonomia i no pocs demanen nous escenaris, a Madrid ja diuen que el sistema autonòmic es inviable. Això ho va dir Aznar i en Rajoy, tot seguit, parlava de fer "profundes reformes" per què el sistema segueixi funcionant. Això no seria massa greu (es coneguda l´animadversió del PP a tot el que soni descentralització) si no fos per què el president del Gobierno també fa un discurs semblant. I no cal recordar que quan els dos grans partits es posen d´acord, possiblement s´estigui coent una nova Loapa.

El nostre Govern li ha faltat temps en ensenyar les ungles, però també quasi tothom les va ensenyar desprès de la retallada que el Tribunal Constitucional va fer de l´Estatut. Aleshores  els governants de Madrid van fer moltes promeses que -com es evident- se les ha...

Continuar llegint...

13 de Gener del 2011

El discurs de comiat

 

La fins ara presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, s´ha acomiadat del càrrec repartint llenya a tort i dret. Especialment crítica va ser amb els representants de les institucions catalanes per el seu refús a la sentència sobre l´Estatut "a totes llums excessiu".

És la seva opinió. En canvi en el seu discurs no va fer cap referència a como deixa la institució que fins ara ha presidit. No es pregunta per què aquest organisme està tant desprestigiat, va callar sobre les mil i una pressions que va tenir el membres del tribunal en el debat sobre un text aprovat pels catalans en referèndum i les filtracions de les seves deliberacions. Silencia que durant la seva tramitació els juristes adoptaven les posicions que normalment coincidien amb del partit que els va proposar per el càrrec. No diu que amb una altra composició del...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2011

Els xinesos no es moren?

 

L´any passat vaig haver d´anar més del compte a tanatoris i cementiris. A banda dels sentiments personals em va sorprendre no topar-me mai amb un difunt xinés. Ni en el tanatori ni xafardejant pels cementiris. Comentant-ho amb els funcionaris d´aquests centres em van dir que les persones d´aquesta nacionalitat els donaven molt poca feina.

En canvi cada cop més ens veien en cociutadans d´aquesta nacionalitat i amb uns noms que identifica la seva procedència asiàtica. Cada cop tenen més negocis que ja no es limiten als "tot a cent" o als restaurants. Hi han barris industrials on el xinés es la primera llengua donat els molts magatzems que hi tenen. Ara son molts els bars de "cuina catalana" regentats per els membres d´aquesta comunitat. Fins i tot tinc la impressió que son de les comunitats més sensibles a l´hora de xampurrejar el català....

Continuar llegint...

01 de Gener del 2011

El premi de no enganyar

 

"La veritat é sempre revolucionaria" va escriure Karl Marx i el senador nord-americà Hiram Johnson va afirmar que "la veritat es la primera víctima de la guerra", i ho podríem dir també de la crisi. Sorprèn que Rodríguez Zapatero parli de les seves polítiques son d´esquerra quan ha assassinat bona part de l´estat del benestar. És lògic el desconcert que provoca entre els seus militants quan mesura darrera mesura va retallant els drets socials en nom de no sé quin progressisme. Parlem clar: fa una política que segurament no gosaria a fer el PP (o com a mínim li fa la feina bruta). Bo es citar la frase d´Abraham Lincoln quan va dir "es pot enganyar durant un temps a tot un poble, es pot enganyar algunes persones sempre però no es pot enganyar sempre a tot un poble".

"Any nou, vida nova" diu la dita i enguany es...

Continuar llegint...