e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juny del 2010

"Delenda est Catalonia"

 

Catón el Vell acabava els seus discursos en el Senat romà amb la frase Delenda est Cartago (Cartago ha de ser destruïda). Quelcom similar sembla que passa amb Catalunya, que periòdicament es produeixen intents semblants. Ara la rocambolesca sentència sobre l´ Estatut sembla  l'escena d´Una nit a l´òpera, quan els germans Marx anaven retallant un contracte amb la cèlebre frase de "la part contractant de la primera part serà considerada com la part contractat de la primera part". I dit la frase, si ho recorden, tisorada darrera tisorada. Quelcom similar del que passa ara: primer al Parlament, desprès al Congreso (la famosa frase d´Alfonso Guerra "nos hemos cepillado el Estatuto") i finalment el polititzat Tribunal Constitucional hi ha posat una nova cullerada amb la seva política sentència.

És natural que molts catalans...

Continuar llegint...

23 de Juny del 2010

"No" a la independència

El  diumenge dia 20, en els referèndums sobre la independència es va produir un fet que em sembla s´ha valorat poc: Hi va haver campanya a favor del "no". Es d'agrair que els cridats a opinar expressin la seva opinió i s´impliquin en aquest procés. Fins ara el que s´oposen a la independència  havien donat l´esquena  a les consultes i els resultats semblaven una votació a la búlgara. Si les diferents opcions defensen les seves tesis el retrat del que vol la societat catalana es molt més  versemblant.

Fins ara hi havien dos cercles tancats, cada u bevia del lloc on li convenia i segons les fonts que consumissin podien donar la impressió que tot és blanc o tot es negra, quan  la vida està plena de grisos. Per aquest motiu crec que es una bona notícia que aquells que volen la independència ho puguin expressar, però encara es...

Continuar llegint...

19 de Juny del 2010

L´enganyifa de la solidaritat

  De vegades les paraules no signifiquen allò que diu el diccionari. Ara els conceptes solidaritat i sacrifici està d´allò més contaminats amb la crisi. Ara les autoritats i els grans empresaris demanen a uns quans que facin sacrificis en nom de una mala temporada de la qual no son responsables: Els apugen els imposts, retallen sous i canvien les lleis per treure'ls beneficis socials.  Demanen la nostra solidaritat per uns bancs que no tenen el més petit escrúpol en quedar-se amb els pis de qui no pot pagar la hipoteca, quan els seus balanços els continuen donant beneficis mil.lionaris.

També demanen la nostra solidaritat amb els pobrissonets grans empresaris, no fos cas que s'emportessin al seu capital  a l'estranger (fet que molts ja fan). Tampoc gosen enfrontar-se amb els especuladors borsaris (i els altres) que tenen unes lleis especials. Mentre els pobres "manteros" se´ls empresona...

Continuar llegint...

15 de Juny del 2010

"Con la iglesia hemos topado, amigo Sancho"

  La visita de Zapatero al Papa sembla que va servir per anunciar-li una imminent llei de llibertat religiosa. L´església catòlica segueix tenint encara uns privilegis que la seva jerarquia es va guanyar en la guerra civil i que en principi atempten contra la declaració  constitucional que l´Estat es aconfessional (article 16.3 de la Constitució).

Sé de centres públics catalans que fa poc pretenien utilitzar la capella com espai comú en el que poguessin donar serveis  les diverses religions. Van haver de fer marxa endarrere davant l´advertència episcopal de que aquesta decisió vulnerava els acords entre Espanya i la Santa Seu  i els amenaçava amb un conflicte diplomàtic si les seves creences no monopolitzaven l'ús d´aquell local. El petit hospital, es clar, va desistir.

Defensen els seus privilegis a sang. Evidentment això es cosa de...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2010

Mesures contra la desafecció!!!

 

Quan la justícia va començar a posar fil a l´agulla en els  casos Millet i  Pretòria el president del Parlament, Ernest Benach, va fer una crida als partits per combatre la desafecció de la ciutadania envers la classe política i com a primera mesura proposava fer la llei electoral prevista en l´Estatut  de 1979. Era el passat novembre. Encara que ningú va saber veure la relació entre una llei electoral i el distanciament de la ciutadania envers la seva classe política, la maquinària parlamentaria es va posar en marxa. Setmanes desprès el que esperaven que fos  el motor per què la classe política recuperes la confiança de la ciutadania feia figa i els ponents de la llei es van veure incapaços de fer una proposta.

Al mateix temps que la crisi econòmica s´agreujava i el Govern començava a adoptar mesures sagnants per les...

Continuar llegint...

04 de Juny del 2010

Algú sap cap on es va?

  El pitjor de la crisi no es la mateixa crisi, si no la sensació que transmeten els governants de no saber interpretar el què passa ni qué fer per superar la situació. O potser sí que ho saben i el que haurien de fer no gosen fer-ho per què afecta a interessos massa importants. Per això van donant pals de cec, avui prenen una mesura, demà se'n desdiuen, l´altre dia rectifiquen, després asseguren que estan estudiant noves propostes.

Davant d´això, el comú dels mortals que no està en el secret de les altes finances no pot sinó sentir-se primer estafat, desorientat  i , sobretot,  molt espantat. Per un joc de mans dels que "guanyen diners sempre" ara ens trobem en un moment d´ incertesa davant del futur que angoixa a molts, tenint en compte que "els molt poderosos" segueixen traient grans beneficis de la crisi (només cal veure com els...

Continuar llegint...