e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Gener del 2010

Dir el que es pensa, pensar el que es diu

 

"¿Siempre se ha de pensar  lo que se dice? Nunca se ha de decir lo que se piensa"? La frase es d'un poema de Quevedo i em sembla que li va com anell al dit a l'actual paper dels polítics. Tots sembla que actuïn al dictat de les enquestes, sobretot quan s'acosten les eleccions. I les enquestes, quan es fan ben fetes per saber el que passen, acostumen a retratar la realitat (que son les que sovint no es fan públiques), les altres -amb finalitats propagandístiques- mereixen una credibilitat mínima, encara que tinguin una publicitat màxima.

Ara resulta que els catalans també som una mica racistes. Això no es pot dir però com en determinats sectors aquests plantejaments tenen audiència, cal adaptar el discurs no fos cas que es perdessin vot. Quelcom similar passa amb la paraula independència. Fins fa poc era un tema tabú que es deixava que el proclamessin les joventuts...

Continuar llegint...

21 de Gener del 2010

Una oportunitat per La Española, una illa maleïda

 

Les desgràcies de La Española venen de lluny, concretament del 12 d'octubre de 1492 quan Colón hi va arribar i la població taina va veure com en pocs anys se l'exterminava. Després han anat de catàstrofe en catàstrofe. Amb  els francesos van seguint sent un poble d'esclaus i quan es van alliberar sols van aconseguir un altre tipus d´esclavitud.. La corrupció ha imperat durant molts anys i empreses estrangeres  els hi ha espoliat els seus boscos mentre a nivell polític imperava la corrupció. El seu passat es trist però la repercussió de l´actual desgràcia es una gran oportunitat per acabar amb la seva malastrugança i construir un país nou.

Ara un maleït terratrèmol els ha posat en el primer pla de l'actualitat. Ha deixat més misèria en un país míser. L'ajut no ha tardat en arribar, algun amb més...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2010

Contra la catalanofòbia, Europa

 Determinats sectors empresarials catalans comencen a prendre mesures de cara el futur. S'oloren que les campanyes contra els productes catalans en el mercat espanyol cada cop seran més potents donat la catalanofòbia que alguns partits s'han dedicat a fomentar i, en conseqüència, els seus negocis es poden veure molt afectats en el futur.

Com els temps no fan preveure que aquesta situació millori, més aviat al contrari, determinats empresaris inquiets comencen a buscar mercats substitutoris per els seus productes i han posat els seus ulls a l'Europa comunitària. Es un canvi de mentalitat important i la demostració que la tradicional iniciativa dels catalans continua vigent. Alhora que segueixen atenent al mercat peninsular, lluiten per ampliar horitzons comercials. Però val més un "per si de cas a un qui hi havia de dir"

Penetrar a nous mercats es una tasca difícil a la que s'hauria...

Continuar llegint...

12 de Gener del 2010

Sí a la llei del cinema

 

Amb dos nassos la Conselleria de Cultura imposa que la meitat del cinema que es projecti a Catalunya estigui doblat en català. Molts s'estripen els vestits davant de tant gran afrontament. Las grans majors nord-americans si giren d'esquena per què preveuen que moltes minories lingüístiques imitin a Catalunya i exigeixin els mateixos drets. Sols a Espanya ho poden demanar gallecs, bascos i fins i tot aquells que diuen que parlen el valencià.  Però ningú en té la culpa que a Catalunya es parli en català ni que molts estem orgullosos de fer-ho, tant ara com abans quan estava mal vist i en normal que els productes que ens arriven estiguin en la nostra llengua. 

Les lleis diuen que el català es idioma oficial a Catalunya, doncs sembla de sentit comú que les pel·lícules que no s'ofereixin en versió original es doblen en la llengua del país, de la...

Continuar llegint...

09 de Gener del 2010

Divorci a Can Barça

  El Barça, com a societat, es una entitat que funciona. Possiblement gaudeixi dels millors moments de la seva història. L'equip que ha format en Pep Guardiola enamora a una gran massa social que pensa que el Barça també es "més que un club". Davant d'aquesta situació sembla que tot hauria d'anar sobre rodes i fruir del moment.

En canvi hi ha un divorci entre els bons resultats de l'empresa i les greus divisions que pateix la seva directiva. Les properes eleccions fa que no sols l'oposició si no els mateixos dirigents actuals tinguin les espasses afilades disputant-se l'herència. Ja se sap que un vaixell sense capità es molt difícil que funcioni i aquí sembla que facin oposicions per espatllar el que va bé.

Sembla evident que hi ha un divorci entre la massa social que està més que satisfeta de la manera que van les coses i fins i tot s'acostuma a que tot vagi sobre...

Continuar llegint...

06 de Gener del 2010

Societat de consum

 

Des de moltes instàncies s'han passat molt temps criticant la societat de consum. Però ara potser ens adonem que aquest model que entre uns i altres ens hem dotat es quasi imprescindible per que l'activitat productiva funcioni. Es un peix que es menja la cua. La societat de benestar va crear unes necessitats supèrflues que generen una important a activitat. I quan venen temps de vaques magres ens trobem amb molts problemes i la conseqüència immediata es l'augment de l'atur.

Aquestes passades festes les crides al consum han estat constants com un son les apel·lacions a que ens beneficiem dels preus de les rebaixes. Tot son crides a fer compres  en un país on els nombre d'aturats supera de llarg el mig mil.lió de persones. Ara les tradicionals crides a moderar les compres no es fan sentir, en canvi si que aixequen la veu moltes d'aquestes activitats "prescindibles" per que gastem els dinerets. Per Nadal...

Continuar llegint...