e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 d'Agost del 2009

"Es parla català"

Viatjant per Europa, als mercats turístics no es estrany trobar-hi bé una bandereta quatribarrada o directament un rètol de "Es parla català". Això passa des del mercat del peix de Bergen fins al barri de Plaka d'Atenes per posar només dos exemples. "El negoci és el negoci", i hi ha comerciants que se les saben totes per obtenir una venda i estudiants espavilats que d'aquesta manera es financen les vacances..

Es veritat que els catalans tenim una certa tendència a viatjar, però també es una evidència que Espanya és més a prop i és molt estrany trobar-hi qualsevol establiment que ofereixi els seus serveis en la nostra llengua. Es més, en llocs especialment sensibilitzats amb temes lingüístics com pot ser el País Basc podem comprovar que les cartes en els restaurants estan amb francès, anglès i algunes -poques- en èuscar,...

Continuar llegint...

16 d'Agost del 2009

PP: una història repetida

 

Hi ha històries que es repeteixen, per exemple la cançó de l´enfadós del Partido Popular cada vegada que tenen problemes amb la justicia.

 Era la primavera de l´any 1989. José María Aznar acabava de ser escollit president del PP en un congrés celebrat a Sevilla. Pocs dies després un jutge de València va obrir un procés en el que estaven implicats inicialment el tresorer d´aquest partit -Rosendo Naseiro- i el diputat José Luis Sanchís, entre d´altres dirigents del partit. Unes escoltes telefòniques ordenades pel jutges sobre un presumpte cas de drogues van derivar a tenir indicis d´una trama de finançament irregular del PP.

Dies després, en setmana santa, Aznar estava a Canàries descansant després del tràfec dels darrers mesos quan va substituir a Fraga i es va convertir en el cap de...

Continuar llegint...

13 d'Agost del 2009

Catalunya informació

 

Hi ha gent que ens costa molt desenganxar-nos del que passa al món. Pot ser un vici però som així. I això ens passa fins i tot durant les vacances quan els hàbits son diferents i las fons d´informació habituals no sempre funcionen (¡ves a saber si han proclamat la República o ens ha envaït  Andorra i el cap dels Mossos de la Seu s´ha rendit! i jo sense assabentar-me)

Si durant els períodes normals tenir un servei com el que ofereix Catalunya Informació ja es molt útil (et permet anar a dinar fora i posar-te al corrent al tornar a la feina, o durant els viatges amb cotxe) ho es especialment en temps de vacances. Al cap i a la fi cada quart d´hora et posen al corrent amb l´avantatge de que t´ofereixen l´actualitat més propera i útil, des del temps fins els problemes de les carreteres (que en aquests moments, per que negar-ho, es el que...

Continuar llegint...

05 d'Agost del 2009

Obama

 

Ja fa mig any que Barack Obama presideix els Estats Units. Va fer un discurs que va aconseguir il·lusionar no sols als europeus si no a una part significativa de la població nord americana. Generar expectatives pot ser relativament senzill, complir-les es bastant més complicat. Ara, ningú ho dubte, ha recuperat el lideratge mundial.

No sé com acabarà, però de la gestió dels seus primers mesos es pot dir que no ha decepcionat, fins el punt de que ha fet canviar alguns dels sentiments anti nord-americans que hi havia a la vella Europa, accentuats amb la gestió dels anys de govern de Bush.

Un altre problema es com les seves mesures han caigut a la societat estatunidenca. Al cap i a la fi toca punts sensibles i les seves propostes de canvis està demostrant que no sols son paraules que se les endur el vent. Primer -amb tots els entrebancs- va decidir tancar Guantánamo per a tornar el seu...

Continuar llegint...

02 d'Agost del 2009

Defensa dels toros

 

Els toros tenen mala fama en aquestes terres i a mi em cauen simpàtics aquests remugadors,  ves per on. Son una mamífers imponents (encara que això es culpa de la natura, no pas responsabilitat seva), veure´ls pasturen al camp fan goig, quan corren son majestuosos... fins i tot son tranquils i si el majoral passeja entre ells amb el garrot a la ma, normalment no li fan ni cas. Al llarg de la història han estat adorats per molts pobles i els trobem dibuixats en les coves que vivien els primers humans i en nombroses obres artístiques de tots els temps.

Es veritat que no son bèsties massa intel·ligents, més aviat son babaus i no es allò que es pugui dir un bitxo domèstic. També es veritat que -com va definir-les algú- "son males bèsties, si se´ls ataca, es defensen". ..

D´altra banda -i això es la raó de la meva solidaritat- es...

Continuar llegint...