e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juliol del 2009

"Tot, menys el ridícul"

 

El parlamentari  socialista David Pérez va explicar en l´Escola d´Estiu de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya que "quan aquest país comenci un procés d´independència començaran els seus problemes, però si una majoria de partits i gent la vol, la tindran. Crec que això passarà, però no crec que sigui la solució", tal com recollia E-notícies.

Des de determinats sectors es parla molt d´independència, encara que els arguments sovint semblen més sentimentals que realistes. Si finalment es produeix aquest ampli debat s´haurien de posar moltes coses sobre la taula per veure si aquest procés seria viable (i també si seria beneficiós per a Catalunya una decisió  d´aquesta mena en ple S XXI, en una Europa sense fronteres i amb uns estats fortament centralistes que no ajudarien a aquest tipus de...

Continuar llegint...

24 de Juliol del 2009

Catalunya crema

 

Alberto Ruiz Gallardón, quan presidia la Comunidad de Madrid, va ser criticat per l´oposició per destinar en ple hivern una partida important del seu pressupost per a netejar els boscos. Aquell estiu, potser per casualitat, no hi van haver-hi grans incendis en les muntanyes d´aquella comunitat.

 

També Manuel Fraga, quan es "va convertir" al galleguisme i va accedir a la presidència de la Xunta de Galícia l´any 1990, un dels seus punts programàtics era acabar amb els incendis -molts d´ells intencionats- en els boscos gallecs. Els humoristes deien que per fer-ho "havia posat a un funcionari darrera de cada eucaliptus". El cert es que les mesures que va prendre ambdós polítics van ser no sols efectives si no a més molt rendibles.

 

Aquí Catalunya aquest estiu els incendis son el pa nostre de cada dia, alguns amb les conegudes...

Continuar llegint...

22 de Juliol del 2009

Fàbrica d´aturats

 

 

"El meu pare es un treballador en l´atur; jo seré un llicenciat en atur. Anem progressant!". Aquesta era una pintada que fa uns anys lluïa en les parets de la Universitat Autònoma. També n´hi havia un altre. Deia :"La universitat, una fàbrica d´aturats" . Era quan els missatges i les consignes omplien els passadissos de les facultats sense que ningú es molestés a esborrar-les...

 

El proper curs hi haurà gairebé cinquanta mil nous estudiants  en las universitats públiques catalanes (48.493 aspirants, concretament). Els joves hi aniran amb il·lusió, hi estaran cinc anys i desprès viatjaran amb un Erasmus o coneixeran món amb el pla Bolònia... Però el temps passa i els que no hagin desertat pel camí, un cop llicenciats es trobaran -si res no canvia- possiblement amb una bona formació...

Continuar llegint...

19 de Juliol del 2009

Critiquem TV3, que és gratis

Els catalans acostumem a ser molt tossuts quan se'ns posa una cosa entre cella i cella Recordo la lluita, fa quasi trenta anys, per tenir una televisió catalana. Després de donar molts cops de cap contra la paret, per fi ho vàrem aconseguir i la paret va caure. Però un cop aconseguida va faltar temps perquè comencessin las crítiques i les decepcions i es van sentir veus que deien "no es això, no es això...". Els esforços que molts han fet per intentar normalitzar el país de vegades son recompensats per la desqualificació més o menys gratuïta.

El cor de la ciutat va acomiadar la temporada. Tornarà pel setembre abans de baixar definitivament el teló per cap d'any. Hauran estat nou anys d'aquest serial (es va estrenar la tardor del 2000), més de mil vuit cents capítols i ha donat feina a quasi dos mil actors. Molts d'ells, gràcies a TV3, han obtingut...

Continuar llegint...

15 de Juliol del 2009

Entranyable Tour

 

Per alguns el mes de juliol es sinònim de Tour. Els que tenim una certa edat recordem les apassionades cròniques de final d´etapa dels anys seixanta o setanta des de RNE o la SER.Eren temps que es van inventar tots els tòpics per explicar un esport que fins que ha arribat la televisió i les retransmissions en directe era difícil d´entendre. I com costava d´explicar el que havia passat en una etapa, s´omplien les cròniques amb aquells entranyables eufemismes que deien "los esforzados de la ruta", "la serpiente multicolor" o "el falso llano"...

 

A Catalunya sempre hi ha hagut una gran afició a aquest esport. La Volta a Catalunya, nascuda l´any 22 del segle passat gràcies a una iniciativa de la Unió Esportiva Sants, va crear els primers mites, des del navarrès Mariano Cañardo fins el mític Miquel Poblet (primer...

Continuar llegint...

13 de Juliol del 2009

Finançament i impost de successions

   

Es partits que formen el Govern de la Generalitat es mostren més que satisfets amb el nou model de finançament. Al cap i a la fi  obtindran uns ingressos  més que considerables.

 

Jo vull sumar-me a aquesta satisfacció i espero que la seva felicitat no sigui sols de cara la galeria. I per fer arribar aquest optimista a tota la ciutadania catalana espero que una de les primeres mesures que prenguin quan rebin aquests diners es acabar amb aquesta discriminació que patim els catalans quan tenim la desgràcia de perdre una persona pròxima i hem de regularitzar administrativament els bens del difunt. Es a dir, acabar amb l´impost sobre successions. Seria una manera d´evidenciar que el nou Estatut beneficia a tots els ciutadans.

 

A bona part d´Espanya han tingut la "delicadesa"  de reduir el mínim el traspàs de bens de familiars...

Continuar llegint...

09 de Juliol del 2009

Juguem bé les cartes?

 

Viatjant per Espanya sovint sentim que els catalans sempre ens estem queixant i potser tenen raó, el que ja no analitzen es si tenim raons per queixar-nos. Ens agradi o no, aquesta es la imatge que transmetem.

 

També es queixen -i part de raó tenen- que l´actual sistema electoral beneficia a les minories catalana i basca per que -donat l´actual mapa polític- moltes vegades tenen en el Congrés la paella pel mànec al´hora de decidir majories de govern. De les deu eleccions legislatives que s´han celebrat des del 15-J del 77, només en quatre un partit (tres vegades el PSOE i una el PP) ha pogut governar amb la tranquil·litat de gaudir  de la majoria absoluta. En les altres sis el partit governant ha necessitat de pactes per treure les lleis endavant, o sigui que els vots dels diputats de CiU i el PNB valien el seu pes en or.

 

Ni CiU ni el PNB han caigut en el...

Continuar llegint...

05 de Juliol del 2009

Tancat ¿per vacances?

 

Molts establiments comencen a posar el rètol de "Tancat per vacances". La majoria esperaran a col·locar-lo  el proper mes... Però aquests dies d´ esbarjo engany es viuran amb un "ai el cor" i una temença clara: ¿Tornaran a obrir? ¿Cal esperar més sorpreses de les habituals (ja se sap, pujada de preus, aplicació de noves normes impopulars...) en aquests mesos?

Algú parla de brots verds que el ciutadà de peu no veu per enlloc. D´altres "oloren" amb preocupació les reunions que fan els alts càrrecs de les seves empreses i tracten d´ interpretar la cara que fan els responsables al sortir de la reunió tot desitjant que sols hagin parlat de temes de tràmit. El neguit s´ha estès a molts sectors, fins i tot a aquelles empreses que semblaven que eren "per tota la vida".

Mentre l´ajut que els...

Continuar llegint...

02 de Juliol del 2009

Ja era hora!

 

Per fi un alt responsable d´un mitjà públic de comunicació ha sortit en defensa de les ràdios i televisions públiques.  ¡Ja era hora!. Cal recordar que el Gobierno central -del PSOE- es va gastar  una milionada en un inútil informe que van ver un denominat "comité de expertos" sobre el paper dels mitjans públics i com a resultat han  fet una decidida aposta pel mitjans privats.

 

Ha estat Albert Sàez, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, qui ha aixecat la veu per denunciar que les mesures proposades per Madrid pels mitjans públics no aconseguiran el que pretenen: traspassar la inversió publicitària als canals privats. "L´ objectiu final de la mesura no és que la televisió pública deixi de tenir ingressos publicitaris, sinó audiència" i encara afegia que el que...

Continuar llegint...